dilluns, d’abril 16, 2007

El Nàstic de Montecristo


Sant Jordi acostuma a ser com els Òscars, que poques vegades sorprenen. Mica en mica es van posicionant els llibres candidats a triomfar-hi, per les més diverses raons.

Escrits originàriament en català, i de ficció, aquí deixo una petita travessa del Top Five de novetats:

El Quart Reich, de Francesc Miralles. Novel·la de laboratori, reconeguda pel mateix autor com un intent de fer un best-seller català en tota regla. Això sí, la portada és ben merdosa.

Si menges una llimona sense fer ganyotes. El mestre Pàmies juga i guanya amb totes les cartes a favor. Cara coneguda, poc volum, edició econòmica i, sobretot, molt i molt talent.

El pont dels jueus, de Martí Gironell. La qüota d’història catalana per a lectors de bé. Asèptica i neutre. Dubto d’incloure’l o canviar-lo per L’Abadia profanada.

La clau Gaudí, d’Esteban Martí i Andreu Carranza. O la suma de L’església del mar i El Codi Da Vinci. Edició destinada a vendre com a xurros.

Rastres de sàndal,d’Asha Miró. El fenòmen indocatalà dels darrers santjordis té un llibre amb recorregut (fa uns mesos que és al mercat), i pot arribar desgastat. Però la fidelitat pàtria i el desig a sentir-nos multiculturals és insondable.

No dic cap bajanda si aventuro que La Sombra del Viento i La Catedral del Mar (les dues en català i castellà) seguiran venent fort.

En castellà, crec que hi haurà una irrupció amb La ciudad sin tiempo, d'Enrique Moriel (que diuen que és González Ledesma), que tindrà molta sortida.

I de no ficció, ningú dubta de l’atracció que generen El llibre mediàtic de Polònia, o l’He dit de Buenafuente.

Al cap i a la fi, Montecristo no deixa de ser el Nàstic de Sant Jordi, amb una tirada curta, una promoció inexistent i el desconeixement general de la novel·la, només ens queda jugar tan bé com poguem, sabem, o ens deixin.

4 comentaris:

albert ha dit...

Sempre hi ha l'equip revel·lació. Cada any hi és. Tingui fé.

Si vol començar a computar per Sant Jordi, sumin un a Igualada.

Anònim ha dit...

Jo ja li vaig comprar el llibre, no ho tornaré a fer per Sant Jordi.

Ara bé, pot estar segur que el recomanaré :-).

I tingui fe, el Nàstic té menys futur que la seua obra, que tots els seus seguidors incondicionals desitgem que sigui una saga.

Doc Moriarty ha dit...

S'agraeix el seu suport. I molt.

Passat Sant Jordi parlaré del tema com es mereix.

Doc Moriarty ha dit...

I jo que crec que em deixo Caníbal de la Clara Simó, Sayonara Barcelona (darrer premi Sant Jordi) i el llibre de l'Espinàs...