dimecres, de juny 06, 2007

Historiomerchandising


Som un país amb molta història. Fins i tot massa. I a més, de la bona: guerres, punyalades, assassinats massius de guerrers medievals, derrotes contundents, botiflers, destrucció de la capital unes quantes vegades, pistolers a la mínima que les coses es posen magres...

Però sembla que només existeixin Gaudí i Pau Casals.

França té una història tan apassionant com la nostra, però a més la saben vendre. El catarisme és una enganyifa, però carden quatre cartells en un parell de carreteres plenes de vinyes i sis pedregots, i ja ens colen la ruta càtara. Nosaltres també tenim els bonshomes al Berguedà, però queda per a un reducte d'excursionistes neohippies amants dels cavalls.

Cobren quatre euros per pujar caminant un turonet fins a les restes merdoses del castell de Montsegur, monten una indústria al voltant dels templers i el misticisme medieval, i els funciona.

Nosaltres també podem tenir el graal, la verge maria i l'holandés errant si cal. Però tenim el Poble Espanyol i Catalunya en Miniatura.

La tradició vampírica de Pratdip és insondable, però es redueix a les pàgines de Perucho, que cada dia marceixen més ràpid.

La llegenda negra de Barcelona és comparable a la de qualsevol altra ciutat, amb jacks esbudelladors i fantasmes de l'ópera tan dignes com els del continent, però no pasem de rememorar les carreres davant els grisos.

Som un país de putes, assassins, lladregots, antiherois i comerciants: exportem-ho.

Almogàvers contra modernistes. No hi ha color!

9 comentaris:

set sota zero ha dit...

Totalment d'acord. Al castell de Miravet fan una visita guiada que està prou bé. Ara, el que ja cansa són les recreacions de "mercadillo medieval" amb la gent de les paradetes disfressada, un que pica ferro i un tio fent malabarismes amb torxes. A tots els pobles són iguals i són molt cutres.

albert ha dit...

Cert, les fires medievals ja cansen. Tot i que hi ha unes parades de coques amb xocolota que són boniiiiisimes.

La visita al castell de Miravet qui la fa, el Zapatero amb unes tisores?? (Ho sé, acudit molt dolent)

Doc Moriarty ha dit...

Miravet podria ser molt més espectacular, i es queda en un munt de pedres desangelades amb una oficineta a l'entrada.

Les fires medievals sempre estan formades pels mateixos firaires. Cap problema, però de medieval hi ha ben poc. Això sí, per passejar-hi, les millors són les de Vic pel desembre i a Manresa per la Fira de la Llum.

Questionaire ha dit...

En efecte. A mi el folclorisme de cartroó pedra em repateja la melsa (només em faltava la fira Mediterrània a casa, amb les seves gralles i tal...) però la de l'Aixada a Manresa està prou bé...

El Gimene ha dit...

Si el folclorisme és per vostès una plaga... preparin-se pel que TV3 (i jo) els prepara per setembre, ha, ha, ha, haaaaaaaaaa!

Anònim ha dit...

Miravet... Aneu a Guimerà collons. Aneu a Visitar l'Urgell que va de Tàrrega a Verdú, pareu a Vallbona de les Monges, i deixeu-vos de collonades.

Doc Moriarty ha dit...

Reclamo que potenciem el turisme historico-morbós! Fora la visió plàcida i bucòlica del passat del nostre país!

Accídia ha dit...

Per això jo al meu bloc explico la verdadera història de les terres de l'Ebre!!!

Nazis, ovnis, sirulos (peix de grans dimensions vingut dels rius centreuropeus) tot ambientat al pantà de Flix i la postguerra...

Té atractiu o no? eh?

Doc Moriarty ha dit...

Ho sé, ho sé!