dilluns, d’agost 20, 2007

Els terratrèmols no tenen nom

El Dean o la Katrina són huracans demolidors amb nom propi que se'ls veu venir. Durant dies els informatius avisen del circuit que els huracans faran, com si fos un dels tours dels Rollin' Stones, que si tocaran terra a tal hora, que si revifaran o perdren força, que si són de la categoria 3, 4 o 5. Els huracans tenen nom perquè són una visita molesta de les que mai se'n van, que no entenen que has de fregar els plats o sortir a llençar la brossa, i que et deixen el menjador fet una porqueria.

Però els terratrèmols no. Els terratrèmols són com lladres anònims que entren de nit i et buiden la casa, o te la destrossen, o et foten una punyalada. Per això no tenen nom.

Els terratrèmols només serveixen per a què els fotògrafs aconsegueixin instantànies impactants, en blanc i negre, de nens plorant entre la runa, d'homes amb la mirada perduda i mocadors sobre la boca, de mans cercant el menjar sota les rodes dels camions de repartiment.

Ahir vam veure l'exposició Foto Press 07 que hi ha al CaixaForum. Encara no entenc la majoria de les premiades: persones violades en la infància que tornen al lloc dels fets, o gent fent coses corrents com tallar la gespa. O la que fotografia la seva àvia amb alzeimer a totes hores. Entre el dramatisme barat i l'asèpsia de la càmera. Cap d'aquestes no em va dir res, tret d'una col·lecció de fotografies de diferents indrets i descampats de Múrcia, en els que no hi havia ni un ànima.

M'agradaria que algú fotografies el bombers de Creixell amb els gossos, gent amb nom, que han hagut de tornar a casa perquè els disparaven mentre intentaven ajudar les víctimes.

2 comentaris:

albert ha dit...

Lo de la gent de Creixell és gros. A l'anar ja es van pagar ells els bitllets i a sobre Iberia els va fer pagar el transport dels gossos. Ara han de tornar amb la cua entre cames, perdent calers i el temps. Quins cullons.

Questionaire ha dit...

Això de les fotos del Caixaforum és curiós... A mí les que em van agradar van ser les dues sèries fetes a l'Argentina, la del viatge per llocs "rarus" i la de gemt "rara i albina"... Les altres, ehem...