dimarts, de setembre 25, 2007

RIS... Policía Científica

Hi ha vegades que els resultats compleixen sobradament totes les expectatives, i fins i tot les superen. José Coronado ja havia trencat motllos amb Código Fuego, una sèrie sobre el món dels bombers en què es cremaven capses d'embalar per simular grans incendis: va durar dos dies.
Ara s'ha emperrat en convertir-se en el Grissom espanyol, aprofitant l'onada de sèries que plagien directament el model americà. Rieu-vos de Bollywood: l'star system ibèric es dedica a convertir en culebrots tot allò que triomfa allende los mares. Betty la Fea, Cia. no somos Ángeles, Hospital Central, Hermanos y detectives o Casado con hijos són alguns dels nefastos exemples. Agafa un idea més o menys exitosa, maquilla-la amb tones de caspa i accent castís, fés episodis de dues hores i estira la sèrie com un xiclet.

Han explicat què cony vol dir RIS? De què són les sigles? En italià significa Reparto Investigazione Scientifiche, i el CSI és Crime Scene Investigation, però...en castellà? A mi em sona a marca d'arròs.
Els (ir)responsables de la sèrie deien que s'havien assessorat en departaments de policia científica per dur-la a la pantalla amb el màxim realisme. Em consta que és així, malgrat que no es nota en cap moment. Quina diferència hi ha entre RIS i Génesis. En la mente del asesino? Que la primera s'emet a Tele5 en prime time, i la segona va tenir una vida bastant pobra a cuatro. Per la resta, són pràcticament calcades.

Primer episodi: en un departament de policia científica d'un cos inindentificat (cnp, picolos, mossos, securitas?), hi arriba una nova agent experta en informàtica i tecnologies. Com que està bona, un dels quatre agents que integren la unitat li llença la canya. El cap, José Coronado, la xinxa. Ella, es pica amb el segon i li segueix el joc al primer. Com que és novata i no ha estat mia al carrer (com el niño burbuja), vomita cada cop que veu un mort.

Estoy curado de espantos: he follado con la Pantoja, y estoy vivo para contarlo.

Resulta que en aquest departament no es deuen fer torns, ni sembla que tinguin gaire feina, perquè amb cinc paios ja van tirant:
  • Un per laboratori, que s'asembla un colló al Joan Maria Pou de RAC1, i que és responsable i seriós. M'esperava que en qualsevol moment es fotés a cantar un gol.
  • Un per balística, que és un pollós que va en plan macarra, acabat de sortir del casting d'el Comisario. Hombre de Paco en potència (una altra sèrie, per cert, infame).
  • Una per informàtica, que és guapa i va ser la nòvia del Joel Joan a Poble Nou.
  • Una forense que està liada amb... el Coronado!, i que té una sala d'autòpsies al costat del despatx on treballen tots plegats.
  • Un home lleig que no té història.

El jefe del Coronado és despatxat perquè està molt malalt, i es dedica a posar bombes a culpables que no han pagat el seu deute amb la societat, en plan Punisher o un Dexter més garrulo. Coronado està preocupat per dir frases en un to molt greu, i comencen a aparèixer cadàvers de dones violades amb els ulls arrancats.
Per fer-ho tot més modern, hi ha plans de vergonya aliena de la càmera entrant dins un telèfon o un ordinador, o reconstruccions del crim amb el filtre de polarització del premiere, i les noies finades de la sala d'autòpsies sempre surten ben grapadetes després d'haver estat obertes en el mètode d'Y.
El RIS no és només un servei de policia científica, sinó d'investigació també, perquè surten al carrer a interrogar testimonis i sospitosos, com el nano que cuida un hibernacle i que veus d'una hora lluny que és el culpable perquè és el tio que sortia a Al salir de clase. Les motivacions d'aquest són d'allò més previsibles (una mare prostituta que cardava davant seu quan era un nen), i els diàlegs i situacions les ha parit el clip d'ajuda del word, després de sortir dient allò de "parece que está escribiendo un thriller...".
No deixa de ser intrigant que la comissaria sigui un calc de la UAT, i que disposin de pissarres on penjen retalls de fotografies, noms, apunts i el que no càpiga en la carpeta del cas. És clar que això deu ser perquè són tan bons (o tan pocs) que no es dediquen a casos de robatoris en bars, atracaments, recuperacions de vehicles sostrets, lladregots de pisos, temptatives d'homicidi i d'altra escorrialla com la ressenya dels detinguts o el compliment de les ordres judicials. Cinc efectius treballant matí, tarda i nit que només investiguen assassinats en sèrie. Molt operatiu, sí.

L'episodi acabava com acaben tots els episodis de les sèries policials espanyoles: el dolent té un membre de la policia retingut com a hostatge i les bons li claven un tret en un moment de distracció. Parece que está escribiendo otro thriller...

Com ens hem de veure...

10 comentaris:

Eva ha dit...

ufff té més mala pinta aquesta serie....com sigui un altre fracàs com aquell de los 80 riurem...i tant que riurem XD

Anònim ha dit...

Es pot afirmar que "la espanyolada" s'ha transformat evolucionant a "espanyolada 1.5"?

Collons, tot plegat és d'un cutre que ja no fa ni riure, indigna.

Pròximament veurem un remake d'Herois. Els poders seran tals com volar a base de flatulències, viatjar a través del temps gràcies a formigues blanques i explosions nuclears amb Chiquito de la Calzada.

Ja està bé no?

Kesoytiza ha dit...

La ficció espanyola és la pitjor escòria que s'ha projectat mai des d'un tub catòdic, però la portuguesa no té res a envejar-li. Aquí emeten unes soap-operes que fan que "Amar en tiempos revueltos" sembli "Citizen Kane".

Odio en Dani Martín i la seva veu aflautada. No ve a res però mai està de més recordar-ho.

albert ha dit...

Si Espanya adapta Lost: Abel Resines farà de John Lock i Antonia San Juan de Sawyer.

blondie ha dit...

Retirada Inminente Segura

set sota zero ha dit...

L'adaptació de House que la faci el Milikito que ja té experiència fent de doctor enrotllat.

Pansete ha dit...

Diguin-me avorrit però jo ja he optat per posar-me a llegir passades les 21.30. Aviat acabaré "Teo se convierte en asesino en serie".

Doc Moriarty ha dit...

Fa setmanes que no apago l'ordinador: no hi ha prou temps per veure tot el que baixo.

Pansete ha dit...

Doncs, si us plau, digui'm d'on puc descarregar-me Los Soprano i les meves nits tornaran a tenir llum (catòdica)!

Questionaire ha dit...

Quedem per no veure-la?