dijous, de setembre 27, 2007

World War Z, de Max Brooks

Els qui estimem el gènere dels morts vivents, i ens vam sorprendre amb el superb The Zombie Survival Guide de Max Brooks, ansiàvem la nova obra del fill de Mel Brooks. La guía de supervivència era un manual perfecte escrit des del rigor, tan complet com versemblant, que podria ser útil el dia que els morts no càpiguen a l'infern i caminin sobre la terra.

Ara fa cosa d'un any em va arribar via Amazon el World War Z, potser el llibre definitiu sobre el tema.

WWZ és un reportatge de Max Brooks al voltant d'un món devastat per deu anys de guerra contra els zombies. L'investigador ha rebut l'encàrrec de l'ONU d'avaluar les causes, el desenvolupament i les conseqüències del conflicte, a tots els nivells: militar, social, econòmic, polític, humà... Per això recorre a entrevistes a tot tipus de personatges, que l'ONU desestima per al seu informe i que Max Brooks compila per a aquest llibre: An oral history of the zombie war.

WWZ s'estructura en l'abans, el durant i el després, fixant la mirada tant en els Estats Units com en la resta del planeta, analitzant com es va arribar la situació de "The Great Panic" i quan va trigar la humanitat a plantar cara a "The Walking Plague". Entrevista a pilots d'avió, soldats d'infanteria, mestresses de casa, herois involuntaris, capitans de vaixell, japonesos hikikomori (aquells que no surten mai de la seva habitació), activistes de l'apartheid, metges, turistes sexuals, membres de la resistència francesa exiliats al Quebec, tripulació de submarins, etc... Cada entrevistat té un vocabulari propi i una forma de parlar personal, amb deixos i paraules pròpies del seu àmbit professional o biogràfic, amb una personalitat pròpia i una definició impecable. És tan gran el mosaic, tan ampli i diàfan, que WWZ ens dóna una visió hiperrealista del postapocalipsis.
L'explicació de l'origen del brot de virus que converteix els cadàvers en morts vivents (en un apacible llac de la Xina on viu una petita comunitat rural), i de la seva difusió (el transplantament il·legal d'òrgans arreu del món, de cadàvers de presos executats a... la Xina), ve acompanyada de la sèrie d'històries més esgarrifoses, humanes, frapants, emocionants i tristes que he llegit mai sobre els zombies.Hi ha autèntiques meravelles. La història del gran pànic a l'Índia, amb milers de persones intentant fugir de nit embarcant-se en vaixells que també transporten infestats, és acollonant. La de la comunitat residencial yankee que veu aparèixer tota una legió de merodejadors a dalt del turó, i que acaba escombrant tot signe de vida casa per casa posa els pels de punta. La batalla per Nova York és esfereïdora. El tancament que fa Israel de fronteres, en ser els primers en reaccionar (recordem que Brooks és jueu) i l'ús de gossos i filades i camps de quarentena a Terra Santa té notables connotacions polítiques. Com ho té el col·locar a Cuba com la gran potència econòmica mundial de postguerra, gràcies a l'aïllament a que estava sotmesa, fins i tot després de la mort de Fidel. O l'ús del cinema propagandístic per evitar l'altíssim índex de sucidis durant la guerra. O la constitució de Rússia en un país il·luminat per Déu amb profetes líders sense escrúpols per executar humans a tort i a dret. O el líder de l'apartheid sudafricà, reclòs en un centre psiquiàtric d'alta seguretat, creador del Pla Redeker, que va significar el punt d'inflexió en la guerra: la ironia d'un pla racista ajudant a la humanitat.
Moltes i moltes històries, que es poden anar tastant amb calma, com a microrelats, contes o novel·les breus independents, imprescindibles.


La productora de Brad Pitt en va comprar els drets per a fer la pel·lícula, amb guió de Straczynski, que esperem comparteixi el to documental.
World War Z no és només una gran novel·la de zombies. És un dels millors llibres que he llegit mai, que va molt més enllà de la imatge de quatre cossos descompostos desmembrant víctimes cridaneres... i això que d'aquestes també en surten unes quantes.

2 comentaris:

jair d ha dit...

aquest tio ha de dirigir ja. seria la peli de zombies definitiva que estem esperant des de fa segles.

M.C. Mendoza ha dit...

El autor al menos está weno... si es el de la foto...