dimarts, de gener 29, 2008

Hugh Everett III

Un dels físics més importants de tots els temps, a l'alçada de Newton i Einstein, va ser Hugh Everett III. En base a la mecànica quàntica creada per Niels Bohr, on plantejava que tot existeix en diversos plans fins que es plasma en un en concret quan l'observador apareix, Everett va desenvolupar la teoria de la possible existència dels universos paral·lels, que eliminava el paper de l'observador. Perdoneu la simplicitat de l'explicació i tots els errors que comporta.

Hugh Everett III va sofrir un fort revés quan Bohr el va refusar, i no en va voler saber res de la seva teoria. Va caure en una depressió i va acabar treballant com analista per al govern dels Estats Units en plena Guerra Freda. En morir, va deixar dit que volia que es llencessin les seves cendres pel lavabo.

Ara, el seu fill, Mark Oliver Everett, ha emprès un viatge per conèixer en profunditat un pare amb qui no va parlar gaire, i amb qui només recorda abraçar-se el dia que el va trobar mort al llit per un atac de cor. Mark Oliver Everett, conegut altrament com a E, i ànima de la banda de rock Eels, desfarà el camí que el porta fins a la seva infància, i que recorre caixes tancades en un garatge, vellets acadèmics amb esperit rocker, la seva germana que es va suicidar per retrobar-se amb el pare en un univers paral·lel, o professors de física quàntica queli explicaran els descobriments que va fer Hugh Everett III.

Parallel worlds, parallel lives és un documental de la BBC4. Intens, divertit, instructiu i emocionant, explora la cara oculta d'un físic que actuava com una rock star, i ens descobreix una nova interpretació de l'univers creatiu del seu fill, un dels millors compositors de les últimes dècades, un G·E·N·I en majúscules.

No us el perdeu, sisplau.

Tinc pocs autògrafs, però aquest és el que em fa més il·lusió.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Només per "Novocaine for the soul" E ja mereix un altar.

GRAN.

Questionaire ha dit...

Aquest sí que és un geni, i no el farsant del Beck...
Li he explicat mai l'anècdota que jo sóc l'introductor dels Eels a Catalunya? I que podria haver descobert els Estopa? Creu que tot això li interessa a algú? Si mai fem una trobada de bloqueros al voltant d'unes Mirindes i unes braves, recodi'm que faci d'avi Cebolleta. O Benjumea...

Questionaire ha dit...

Per cert, quests del video no són els Cardigans? O són els Locos del Cannonball?

Anònim ha dit...

Introductors dels Eels a Catalunya? No foti. Descobrir als Estopa? No hagués estat millor cobrir-los i que no haguessin aparegut mai?

albert ha dit...

Sr. Q, expliqui això, expliqui.

Eva ha dit...

ostres mai havia sentit a parlar d'aquest home, quin interès hi deu haver en que no sigui tant conegut com altres científics?

Doc Moriarty ha dit...

Sí que m'ho va dir, i sempre que el veig em quedo amb les ganes de preguntar-li, perquè m'ho expliqui.