diumenge, de juny 01, 2008

Jeremy Bentham i la ficció perfecta

Pocs podíem sospitar fa cosa d'un any el rumb que acabaria agafant Lost. Després de l'inici titubejant de la tercera temporada, la fòrmula semblava que donava símptomes d'esgotament. Només un tram final força bo i un darrer episodi demolidor amb l'estructura interna de la sèrie ens oferien esperances.

Per regla general, com més expectatives es creen al voltant d'un producte, més gran acostuma a ser la decepció. Lost, la quarta temporada, s'ha passat per l'arc del triomf la regla general, i ens ha regalat una puta obra mestra de la televisió moderna, que és el mateix que dir de la història de la televisió.

Condensada en un doble episodi final hi ha l'explicació de per què el ser humà necessita la ficció. És impossible (im-pos-si-ble) trobar a dia d'avui una hora i mitja on es reuneixin de forma tant intensa tot un ventall de sentiments tan ampli: emoció, tristesa, alegria, ira...

El final de la quarta temporada de Lost aconsegueix fer-nos sentir-los tots, amb una mestria inigualable.

Estem vius, però ara sabem que ja no estem perduts.

7 comentaris:

El Gimene ha dit...

Fantàstic final de temporada que a més sembla tancar la "vella" Lost per obrir la porta a una série completament nova. Apart que ja era hora d'obtenir respostes, Lost és sense paliatius la millor série de l'actualitat.

No sé qué faré ara amb la meva vida. Fins el gener de 2009 no tindré Lost ni 24. Hauré d'aprendre a llegir...

joanarcaic ha dit...

mmmm.............
personalment aquest final de temporada no em sembla tan bó com el de la tercera (clar que alló era una refundació de la serie, amb folre i manilles i que tot poder semblar un suicidi era tot una troballa......Jack meets House, molaba).
d'aquesta 4 temporada hi ha coses que em cabrejen (cony, ON ES EN JACOB?, QUÍ ÉS?, PERQUÉ ELS ALTRES TORNEN A ANAR VESTITS COM ROBINSON CrUSOES?) tanmateix es la meva serie preferida. la conversa entre en Linus i en Widmore es genial. Locke dient que la illa no es només una illa, i en Ben deixant que passi ho que passi amb la gent del vaixell, fantastic.
i ara ens han canviat la serie (bé de fet ho va fer la finale de la tercera temporada). la cosa no va de fugir, sino de tornar-hi. joder, admiro a en Damon Lindelof i a en Carlton Cuse, els únics capaços de treures conills de la "chistera" i que la cosa segueixi funcionant.............
per cert, algú sap per que les "aparicions" donen missatges contradictoris?

Doc Moriarty ha dit...

Crec que, en certa manera, aquest final de temporada tanca bona part de la sèrie. I n'obre una nova.

A mi em dóna la impressió que els Otros són els tripulants de La Roca Negra, que d'alguna manera van aconseguir la immortalitat a la Illa. Per això vesteixen aquestes robes de pirata de fa trescents anys.

albert ha dit...

Jo encara haig de començar la quarta. M'estic excitant només de llegir tot això...

snakesolid ha dit...

doncs en general tota la temporada es per babejar molt, molt bona (potser amb matisos, pero això ja es mes personal)......

en quant als Otros, tot sembla indicar ho que dius, Doc, tanmateix em fascina que depen com i quant vesteixin en plan iaquilandia i depend com no (tindra a veure qui "es originari" de la illa i qui va ser dut per en "Benry"?¿)
per cert, albert has vist això http://img148.imagevenue.com/img.php?image=79062_Megan_Fox_and_Rainn_Wilson_-_MTV_Movie_Awards_show__CU_ISA_010608_02_122_667lo.jpg

lol..........

El Gimene ha dit...

És inútil comparar un final de temporada amb un altre. El de la passada va ser difícilment superable, així que serà complicat que ens tornin a sorprendre així, sobretot perquè llavors ens van agafar a tots per sorpresa i a dia d'avui ja ens esperem qualsevol cosa. La temporada passada van fer una cosa realment inteligent: enviar a prendre pel cul el dubte de si sortirien o no de l'illa. A partir de llavors la série es va convertir en un caramel per a tots aquells que necessiten la dosi setmanal sense exigir a canvi explicacions de cap mena. Lost ja és la droga de disseny més potent del segle XXI i els que no en són addictes són incapaços d'entendre perquè cada setmana ens deixem entabanar per aquesta gent. En realitat ho fem només perquè ho necessitem. Beneïda necessitat.

El Gimene ha dit...

ATENCIÓ!!!!!

SPOILERS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Només em fa una mica de por que amb això d'haver de retornar a l'illa amb en Jeremy Bentham, la série es converteixi en una mena de seqüela de "Este muerto está muy vivo". Espero que no...