dissabte, de setembre 27, 2008

Música para los muertos, de Luis Gutiérrez


Paul Newman ha mort avui. Fem unes línies de silenci per al mestre.

Justament el tenia al cap quan llegia Música para los muertos, la novel·la del santandreuenc Luis Gutiérrez Maluenda. Ambientada (i força bé) al Nova York dels anys 30, Paul Newman era la imatge mental que em feia de Mike Winowsky, el detectiu protagonista.

Música para los muertos és un homenatge a Hammett o Chandler. Més clàssica impossible: un parell d'assassinats, un cas que s'embolica, mafiosos de les apostes, multimilionaris amb secrets i femmes fatales que potser no ho són tant en són els ingredients.

I la força narrativa de Gutiérrez, que ho cohesiona tot amb un sentit de l'humor tant cínic com explosiu, i que fa que vulguis seguir llegint una pàgina rere l'altre. Hi ha sentències xapadores, de les que atures la lectura i dius: què bo! Potser hi ha un excés del recurs al bourbon, però res que molesti ni de lluny. L'ambientació és perfecta i versemblant, i pots ensumar la suor dels matons, o desorientar-te en el fum que surt del clavegueram dels carrers molls de Harlem.

La novel·la, curta i directa, mola molt. I feu-vos amb la banda sonora. Cada capítol porta el títol d'una cançó de jazz i blues (no en va Duke Ellington és un dels personatges), i no està de més acompanyar la lectura amb la impresionant selecció que ha fet l'autor.

Avui ha mort Paul Newman, però ens queden les seves pel·lícules, el record, el mite.

6 comentaris:

Lo Gené ha dit...

Menys amb els llibres de temàtica optimista -perquè sóc un pessimista de mena-, li faig molt de cas pel que fa a les novel·les que recomana, perquè la sol encertar. El dilluns començo el curs, el temps veurà si puc provar amb aquesta.

Pel que fa a Paul Newman sóc dels que a més de valorar la seva faceta d'actor, l'apreciava especialment pel seu amor vers l'automobilisme. I és que aquest home, menys la F1, ho ha guanyat -dirigint equips- TOT: Le Mans -amb el mític Porsche 956 de l'equip NEWMAN el 84-, les 500 Milles i la CART -fins fa quatre dies el seu equip guanyava cada any.

Un MITE en estat pur que mai va abandonar el mur de boxes.

Questionaire ha dit...

I feia una excel·lent salsa d'espaghettis, no ho oblidem.

Josep ha dit...

FLAIX CULTURAL:
si vius a l'Àrea Metropolitana de Barcelona no cal que avui miris la tele, que ja no fan Herois Quotidians.
El millor que pots fer és anar al Caixa Fòrum, que a les 19.30 projecten la peli El Sentit de la Vida dels M.P.

Rafael P. ha dit...

Requiescat in pacem per saecula saeculorum.

Epístoles i pistoles ha dit...

on et puc fer arribar una troballa curiosa? aquí mateix? vale!

El senyor que feia mantega amb els gossos tipus Enriqueta però en comptes de nens amb animals domèstics:

http://www.univision.com/content/content.jhtml?chid=3&schid=303&secid=304&cid=1687363

Doc Moriarty ha dit...

Aquest senyor de Polónia és tot un copycat de l'Enriqueta.

Bé, millor un copydog.