divendres, de maig 15, 2009

Lost, Season Finale 5


SPOILERS SPOILERS SPOILERS SPOILERS SPOILERS SPOILERS SPOILERS SPOILERS SPOILERS SPOILERS
NO SEGUIU LLEGINT SENSE VEURE EL FINAL DE LA CINQUENA TEMPORADA

"They come, fight, they destroy, they corrupt. It always ends the same." -Man #2
"It only ends once. Anything that happens before that, it's just progress." -Jacob

Season finale de la penúltima temporada de Perduts. Dos homes parlen a la platja, amb la Roca Negra retallant-se contra l’horitzó. L’home que va vestit de negre vol matar l’altre, a qui anomena Jacob. Però no ho pot fer directament. A la conversa diuen que la història sempre es repeteix. Que els homes que arriben cíclicament a la illa s’acaben matant entre si, i que Jacob sobreviu. Però l’home de negre assegura que un dia trobarà un forat per on aconseguir esmunyir-se i matar-lo.

I de cop, sembla que obtenim respostes a l’enigma de Lost.

Jacob i l’Home de Negre sempre han estat a la illa.

Jacob és el lliure albir. Qui fa que els homes tinguin la capacitat de decidir, d’escollir el seu destí. De donar-los l’oportunitat de canviar.
L’Home de Negre és el Destí. La immutabilitat. El determinisme. Els homes estan condemnats a repetir els seus actes una i una altra vegada.

L’Home de Negre, però, creu que pot manipular els homes al seu antuvi. Que no són capaços de decidir i que pot aconseguir que facin el que ell vol que facin. I ell vol que matin en Jacob.
Per això, l’Home de Negre simularà ser qualsevol persona que pugui influir en els protagonistes. El pare mort d’en Jack, la filla de Benjamin Linus o el cadàver ressucitat de John Locke.

Els protagonistes de Perduts només són peons en el joc entre aquests dos personatges. En Jacob els selecciona amb un sol contacte físic i espera que triïn el seu camí. L’Home de Negre farà tot el possible perquè segueixin el seu pla predissenyat.

Això és Lost. Això és el que ha estat sempre. Les dualitats. La ciència i la fe. El destí per fer i el ja establert.

Mitologia, ciència-ficció, drama, aventures i terror. Immortals de temps remots i bombes nuclears. Paranoics i viatgers del temps. Vells enemics a la platja, pèrdues irreparables i paradoxes blindades.

I és televisió.

7 comentaris:

Pare Bukkàkez ha dit...

Fantàstica revisió, Doc.
Ahir la nit, després de veure els episodis vaig estar buscant-ne alguna per internet i lligar més caps del que el meu ídem em permetia a tals hores i no vaig trobar absolutament res. Potser era perquè ho buscava desde lycos.es...

Molt molt interessant el què diu vostè. I jo, ilús de mi, que pensava que no hi havia ningú més per damunt d'en Ben i en Widmore... Clar que d'això ja fa uns quants capítols que ho vaig deixar de pensar.

I té tota la raó: és televisió. Qui ho diria que la tele li passaria la mà per la cara al cine. Clar que amb aquests pressupostos que gasten, un altre gall canta.

Doctor Myself ha dit...

Hi ha qui encara pensa que hi ha 5.000 preguntes sense resposta a Lost, però la principal ja està resolta. Ara tenim tota una temporada per anar lligant caps. Ens queden molts serrells, però el principal ens ho han venut a The incident. I mola.

Aleix ha dit...

M'apunto al seu anàlisi "lliure albir vs determinisme", però sàpiga que pels internets molts anomenen l'home de negre "Esaú".

Una de les gran coses d'aquest genial capítol es que no traiciona les normes que la seria s'havia imposat. Tota la cinquena temporada ens anaven repetint que "el muerto al hoyo y el vivo al bollo" i nosaltres anàvem pensant "si home, i en Locke què, i els apareguts què".
Doncs mira, ens hem quedat amb un pam de nas.
Ah, si, que algú mati la Kate d'una santa vegada, si us plau.

Doctor Myself ha dit...

però abans de matar-la, que torni a sortir en calces i sostenidore, si us plau

KASHNA ha dit...

molt motl bona reflexió. A tenir-la en compte.

I pare Bukkakez, si que s'han gastat la pasta en Lost i es nota. Però també es podia haver fet en versió cutre i seroa sent fantàstica... la idea és la genialitat d'aquesta serie i no la factura.

Pare Bukkàkez ha dit...

Sí, estic en part d'acord KASHNA. Però no em negarà que si la primera temporada haguessin tirat d'efectes, atrezzo i localitzacions cutres, la meitat de l'audiència hauria enviat a pendre per cul als creadors de tal pretensió de sèrie B.

KASHNA ha dit...

Doncs també :)