dimarts, de juliol 21, 2009

Carnival of Souls: Lynch Pre Lynch


Carnival of Souls és un film de culte. O almenys això diu la caràtula del DVD.
També hi ha la següent frase:

Carnival of Souls es una influencia reconocida en el trabajo de directores tan dispares como David Lynch, George A. Romero y M. Night Shyamalan.


Que vindria a ser com explicar-te el final de la pel·lícula, a poc espavilat que sigui.

Personalment no havia sentit a parlar mai de Carnival of Souls. Em sonava el títol, però ben bé el podria haver llegit a la secció Patas Arriba del Micromanía de fa 20 anys.

I veient-la... qui decideix que una pel·lícula és de culte?

He de reconèixer que per tenir una opinió sobre Carnival... és molt recomanable veure els extres que venen amb el DVD. No perquè siguin molt complets o exhaustius, sinó perquè es tracta d'un parell de documentals realitzats l'any 82 que són els precursors dels making off. Un home amb jersei de sanefes, ulleres de pasta grosses i repentinat antipolls ens porta per les localitzacions de la pel·lícula, al temps que n'explica detalls i curiositats del rodatge. En esta esquina donde la protagonista pasea con Linden ahora hay un McDonalds. El puente ha cambiado mucho desde entonces, ya no es de madera.

Carnival of Souls va aparèixer després que el director, un tal Herk Harvey, veiés un parc d'atraccions abandonat prop d'un llac i li demanés a un amic seu presuntament guionista que n'escrigués una història de terror al voltant d'aquest indret.

Un cotxe amb tres noies fa una carrera amb un altre cotxe per carreteres de l'Amèrica profunda. Té un accident i cau daltabaix d'un pont. S'enfonsa en el riu. Passen les hores i una de les noies, una rossa amb cara d'haver llepat gripaus morts, surt de l'aigua. Com que no acaba d'adaptar-se al poble on viu, perquè tot se li fa estrany, decideix mudar-se a un altre poble. Allà agafarà uan feina d'organista en una església, malgrat no ser creient. I el seu veí d'apartament li tirarà la canya d'una manera que avui només es podria considerar delictiva.

Però, de cop, un senyor de bosses negres sota els ulls, pal·lidesa extrema i despentinat de centrifugadora (interpretat pel director, perquè no hi havia més pressupost) l'assetja. I, amb ell, tota una colla de figures espectrals amb afició per ballar vals. I quan ella demana ajuda, ningú no la pot sentir ni veure...

El culte de Carnival of Souls deu venir perquè està feta amb quatre duros i és una pel·lícula digna de David Lynch un parell de dècades abans de David Lynch. De fet, a part d'El sexto sentido (una semblança massa evident, i no cal que us digui res més), Carnival of Souls té l'atmosfera de Carretera Perdida.

Clar que com a pel·lícula de cinema no funciona, tret d'algun pla aillat com els fantasmes emergint de l'aigua.Té un ritme exasperant, escenes allargades fins a l'odi com els irritants solos d'òrgan de la protagonista, o passatges absolutament prescindibles com tota la part de la seducció del senyor Linden. Argumentalment és una tonteria que no hauria d'haver passat mai dels set minuts de durada, i les actuacions són tan llastimoses com un gat famèlic davant un plat de mostassa. El final el veus venir des del moment de l'accident, clar, però això fa uns anys suposo que seria sorprenent. O no.

Sigui com sigui, el friki que presenta el tour del Carnaval de les ànimes estava tan il·lusionat que sap greu dir que la gran pel·lícula de la seva vida és una tonteria.


La pel·lícula, online.

3 comentaris:

SM ha dit...

M'han entrat unes ganes boges de veure-la :-) (de fet he mirat l'escena de la carrera inicial i no està tan mal resolta...)

Josep ha dit...

Ahir al migdia, una noia guapa i amb un micròfon de COM Ràdio em va demanar una lectura per aquest estiu.

Jo li vaig respondre La mala dona de Marc Pastor.

Tenint en compte l'audiència de la COM i el meu poder de convicció, les ventes dels seu llibre hauran pujat ben bé... així pel cap baixa... DOS exemplars més!!

No cal que em doni vostè les gràcies, em conformaré amb una petita comissió.

jair d ha dit...

mestre, vaig a comprar carnival of souls immediatament. és el problema que té que escrigui tan bé: ens obliga a consumir merdes. bones vacances!