dimecres, de novembre 04, 2009

El frau de les tres dimensions (Herr Frau Das 3 Dimensionischen)

Feia temps que barrinava sobre la darrera moda de Hollywood per intentar que la gent torni a les sales de cinema i deixi de descarregar-se pel·lícules a casa. Pel que veig, han descartat la idea de col·locar franctiradors a la platea que disparin a qui mengi nachos o pizzes o erupti flaires xorisseres. Ara aposten pel 3D.
El gran Rafel Barceló va disseccionar el tema en el seu blog Hablar es gratis.
Per anar al gra. El 3d actual té dos problemes (de fàcil solució), a part del preu:

1. Intenten enfocar per tu. Si de veritat vols mostrar una escena en 3D, ha de ser l'ull de l'espectador qui decideixi què i quan ha d'enfocar el que vol. No pot ser que, a tall d'exemple, es faci un pla/contraplà i se'ns desenfoqui la nuca que tenim més a prop (que no es tregui de context aquesta frase). Si l'espectador mira la nuca desenfocada per la càmara, amb el seu ull desenfocarà la cara que està de front al fons de la imatge. Resultat: tota la pantalla desenfocada. Mareig. Quins quartos malgastats. Em trec les ulleres. La peli no es veu bé. Bla bla bla.

2. Només hi ha sensació de profunditat, però no d'agressió a l'espectador. Darrerament he sentit molt aquesta frase: "És que quan érem petits, les coses surtien de la pantalla, i ara ja no". És veritat. Jo vaig veure sis vegades la peli de Freddy Krueger que tenia els últims vint minuts en tres dimensions i eren molt efectius que, per exemple, San Valentín Sangriento. Sembla que mirem una peixera perquè sí, tot té tres dimensions, però de la pantalla cap a dins, mai cap al pati de butaques.

Observem aquest fotograma d'un Führer lleugerament zombificat que ataca l'espectador. Imagineu-vos que, per contra de ser un dibuix merdós que acabo de fer mentre tenia tres pestanyes del firefox obertes amb videos del pornhub, és una escena en 3D. I que Hitler té volum. Però no surt de la pantalla. Es queda engarjolat per la tela blanca.
Però i si forcéssim les barres del widescreen per la part superior i la inferior? I si féssim que la part que més se'ns acosta semblés que surt de la pantalla projectant-ne unes falses barres negres? Aleshores l'espectador no entendria que aquesta superfície negra és pantalla (en la foscor de la sala no es distingiria) i percebria que el personatge, en aquest cas el Hitler mig podrit, està sortint-ne. Ara sí que tindríem la sensació que un Hitler pestilent, mucós, monotesticular i putrefacte se'ns apareix davant nostre per endrapar-nos.


Aterrador resultat, oi?

Mora lletja: Si Leni Riefenstahl hagués filmat en tres dimensions ben aprofitades hauríem descobert abans que Hitler estava circuncidat.El vell truc de les pilotes, un clàssic.

5 comentaris:

quitus ha dit...

es curiós.
la primera vegada que vaig llegir sobre el tema, parlaven d'en George Lucas i la seva voluntat de tornar a vendre la trilogia original. pel que sembla en una Comic-Con varen passar els primers minuts de la primera peli, amb la nau imperial passant sobre els caps dels espectadors, tots ells molt flipats. això devia ser abans de l'estrena de "La venjança dels "Shits"". pel que sembla es un tema mort.
pel que sembla, això de la 3D a agafat a força gent de "Jollybudd" en calces i de moment ningú sap com aprofitar-ho (ni ningú sembla recordar com s'havia fet l'anterior cine 3D).
amb tot, "lu" millor es l'argument que "això farà tornar a la gent al cine". collonut. si no fos perquè totes les companyies que fabriquen teles estan treballant com bojes per treure nous aparells de tele 3D (Telefonica a BCN té un banc de proves; i em sembla recordar que el Roures pel 2010 volia començar a comercialitzar el futbol 3D).

Josep ha dit...

Ningú parla dels perills d'un film d'Isabel Coixet en 3D?

Ah no, espera... que NINGÚ es baixa les pel·lis de la Coixet per internet.

Anònim ha dit...

Totes les pelis per a nens, en 3D. Això sí! A pagar més que l'entrada normal!

Modgi ha dit...

Si això del 3d funcionarà o no està per veure. el que no m'agradaria és que els hi entrès la neurosi de refer tots els clàssics de 2d a les tres dimensions. us imagineu un don vito sortint de la pantalla? jo ho trobaria ridícul.

Anònim ha dit...

Yes. Jo és que això de les tres dimensions ho porto molt malament, sobretot pel fet d'haver de dur ulleres sobre les MEVES ulleres. Ojo amb les 3D, jo penso que volen exiliar als miops no operats o sense lents de contacte de les sales. Que per mi encantat, eh! Però abans, que em paguin una Samsung LED de 42".

En referència a:

"Feia temps que barrinava"

Oju amb l'ús del llenguatge. "Barrinar" també s'utilitza com a sinònim de penetrar en l'acte sexual, coses del català groller normatiu.