divendres, de gener 22, 2010

Constel·lació d'atzar


Un bon amic meu, l'escriptor Víctor García Tur, porta a terme un experiment inclassificable a prop del Museu Picasso.

Constel·lació d’atzar: un encàrrec literari”.

Inauguració: dijous 21 a les 20h / Visites: del 21 de gener al 4 de febrer a l’Espai Barra de Ferro, obert de dimarts a dissabte de 16 a 20h (carrer Barra de Ferro 2, Jaume I).

Inspiració, encàrrec, daimon, limitacions, error… Les formes en què el procés creatiu avança són moltes i variades. Sovint, l’atzar hi juga un paper rellevant i les obres adopten trets que els autors no han escollit o, ni tan sols, previst.

“Constel·lació d’atzar” busca la síntesi d’una peça literària de laboratori definida, en els primers passos, per un sistema d’aleatorietat. L’experiment s’encarrega a un escriptor que ha d’assumir dues condicions:

  1. Treballarà (i viurà) a l’Espai Barra de Ferro els dies que dura el projecte. Per a fer més còmoda l’estança es recrearà el seu espai de treball i dormitori habitual.
  2. Bona part dels materials de treball (anècdotes, cites, opinions, records, etc) es decidiran mitjançant un generador d’atzar, que consisteix en una sèrie de 169 (13×13) preguntes amagades, cada una d’elles, a dintre d’una Galeta de la Fortuna. Els visitants de la inauguració estan convidats a tastar-les i respondre la pregunta que contenen.

A partir d’aquí s’espera que l’escriptor trobi la manera de connectar, o integrar en un text coherent, la informació fortuita que el generador d’atzar ha donat, tot combinant-la amb el seu bagatge personal. Llibertat personal + Directrius externes + Atzar.

També el podeu seguir via twitter a @sternebild.